Bengtsår-kirja

Bengtsårin saarta käsittelevä kirja julkaistu 2018

Kirjan nimi on Bengtsår. Siinä on 128 sivua. Se on kuvitettu (kuvia, karttoja, taulukoita). 
Kirjan ovat kirjoittaneet Kari ja Mikko Koho ja kustantanut Markku Koho. 

Kirjaa myy mm. Tian kirja Hangossa sekä kustantaja Markku Koho Espoossa. Kustantajan sähköpostiosoite on koho.markku(at)gmail.com 

Kirjan sisällöstä kerrotaan sen takakannessa seuraavasti:

Bengtsårin saari syntyi 5 500 vuotta sitten, jolloin maankohoaminen nosti sen korkeimman kallionhuipun näkyviin merenpinnan alta. Bengtsår sijaitsi kaukana avomeren reunalla. Lähistöllä oli muutama kallioluoto, mutta mantereelle oli matkaa yli 30 kilometriä. Nyt tuo kalliohuippu on noussut 26 metrin korkeudelle merenpinnasta ja kohoaa edelleen. Mutta kokonaistilanne on nyt toinen: ilmastonmuutoksen vuoksi merenpinta nousee maankohoamista nopeammin ja Bengtsår on vajoamassa hitaasti takaisin mereen.
Tämä on kirja Bengtsårin saaresta. Siinä kerrotaan miten meidän tuntemamme Itämeri, Hankoniemi ja Bengtsår muotoutuivat tuhansia vuosia sitten pitkän ja monivaiheisen tapahtumaketjun kuluessa. Kirjaan on koottu tutkimustietoa siitä, miten Hangon alueen merenpinnan korkeuden arvioidaan kehittyvän tulevaisuudessa. Kirjassa kerrotaan Bengtsårin ja sen lähialueiden maa- ja kallioperästä, saaren nimen syntyhistoriasta ja varhaisesta asutuksesta.
Pari sataa vuotta sitten Bengtsårin lähivesillä oli vilkasta purjelaivaliikennettä. Lähiseudun asukkaiden laivat kuljettivat halkoja Tukholmaan ja toivat Ruotsista rautamalmia Skogbyn ruukille. Kirjassa kerrotaan tuon ajan merenkulusta ja laivaväylistä Bengtsårin alueella ja kuvataan kaikki tiedossa olevat Bengtsårin alueen vanhat hylyt.
Vuosina 1908­-1940 saaressa toimi lasten kasvatuslaitos ja koulukoti. Sen jälkeen saari oli Neuvostoliiton sotilastukikohtana. Toisen maailmansodan jälkeen Helsingin kaupunki aloitti siellä lasten ja nuorten kesäleiritoiminnan. Näiden lisäksi kirja luo katsauksen Bengtsårin luontoon, lintuihin, kaloihin ja vesialueen tilaan.

Kirjan ovat kirjoittaneet Kari ja Mikko Koho ja kustantanut Markku Koho.

Kirjaa myy mm. Tian kirja Hangossa sekä kustantaja Markku Koho Espoossa.
Kustantajan sähköpostiosoite on koho.markku(at)gmail.com